Купити квартиру Івано-Франківськ

ПОРТРЕТ ПРОФЕСІЇ


Портрет професії: керівник військових вишколів
Сергій Демчук: громадський діяч та захисник національного бойового мистецтва. Сергій Демчук є видатною особистістю, яка впливає...
Портрет професії. Водій
«Під час зустрічей з колегами розумієш, що насправді є війна, - розповідає водій в АТ...
Портрет професії. Воєнний розвідник
7 вересня 2021 року українська воєнна розвідка відзначає 29-у річницю створення. За цей час відомство...
Комплектувальник товарів: обов’язки, плюси та мінуси професії
З розвитком гуртової та роздрібної торгівлі, а також численних інтернет-магазинів набула актуальності вакансія «комплектувальник товарів»...
Портрет професії. Дизайнер прикраc
Її прикраси носять тисячі людей в Україні, Італії, Польщі, Росії, Америці, Іспанії, Греції, Норвегії, Грузії.....
Портрет професії. Електрогазозварник 5 розряду «Івано-Франківськгаз»
Лідія Анікеєнко: «Коли ставлю шов, вогонь мене заряджає… Тому я б не змогла працювати за...
Портрет професії. Миловар
Заради нової справи вона залишила звичний побут та стабільну роботу у Франківську і перебралась до...
Портрет професії. Кондитер
Щодня у стрiчцi соціальних мереж нам трапляються фото апетитних тортiв та кексів, вiд споглядання на...
Портрет професії. Тренер з НЛП (нейро-лінгвістичного програмування)
У нашому суспільстві багато говорять про те, що НЛП – це маніпуляції. Демонізуючи НЛП, люди...
Портрет професії. Інженер з якості
У рамках відзначення міжнародного тижня інженерії та технологій продовжуємо розповідати про інженерні професії. Чи задумувалися ви...

БЛОГИ


Юридичні консультації
вул. Івана Франка, 4 Івано-Франківськ 76000 тел.0342...
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба спільно захищатимуть права вразливих категорій осіб
Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба, як центральний орган виконавчої...
14.7.2023, 10:09
ЩОДЕННИКИ СТЕПАНА ПУШИКА
З люб’язної згоди дружини Степана...
Жовтень, 1989: Пушика продовжують "звинувачувати" у націоналізмі
11/10/1989 «Прикарпатська правда» надрукувала мою обскубану репліку-відповідь Дедуріну, який мене й Товариство звинуватив у націоналізмі. Я...
2.2.2021, 12:57

ОПИТУВАННЯ


Чи любите ви пампухи з ружою?
Так
Ні
Це що?

НАШІ ДРУЗІ


Блудниці, що покаялися, бувають чесніше дівчат

Святий Миколай: життя і традиції в Україні і світ


18 Грудня 2012 p.

Центр електронних засобів інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка підготував та провів інформаційну годину „День святого Миколая в Україні та світі”. Відвідувачів центру ознайомили з історією виникнення та традиціями святкування цього шанованого свята.

В Україні святого Миколая завжди вважали покровителем і заступником дітей, а свято Миколая здавна одне із бажаних свят, якого з особливим нетерпінням чекають діти. Адже вони знають, що за їхню слухняність, старанність, працьовитість Святий принесе їм подарунки і покладе їх під подушку чи у чобіток біля порога. Подарунки одне одному іноді готують і дорослі. Насамперед ті, хто протягом року не скупився на добрі діла.

З історичних джерел відомо, що народився Святий Миколай близько 280 року в місті Патарі, в Лікії, південно-західній області Малої Азії. Батьки святого Миколая належали до одного з найвідоміших та найбагатших лікійських родів. Довгі роки в них не було дітей. Миколай був їхнім єдиним, вимоленим сином. Благочестиві батьки дбайливо виховували свого сина в християнському дусі, а дядько Миколая, який був єпископом патарським, дбав про його освіту.

З юних літ Миколай відзначався глибокою побожністю, піклувався про вбогих та нужденних. Для сиріт він став батьком, для бідних – милостивим подателем, у біді – помічником, у горі – утішителем. Він залишив світське життя і віддався службі Господові. Священик Миколай своїм милосердям заслужив винагороду у Бога – благодать творіння чудес. Святий Чудотворець Миколай вважається особливим покровителем моряків і водіїв, так як неодноразово рятував кораблі під час найжорстокіших штормів. Він цілив рани і душу, сіяв зерна християнської віри скрізь, де тільки міг. Помер Святий Миколай Чудотворець 6 грудня 342 року і був похований в церкві міста Мири. Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам'ятають його та шанують як великого Чудотворця.

Кожного року 19 грудня у день ангела св. Миколая ми відзначаємо це улюблене всіма свято. Серед дітей на Україні встановилася традиція писати Святому Миколаєві листа, у якому дитина вказує, що хорошого та поганого вона вчинила протягом року і просить про подарунки. За традицією, в ніч з 18 на 19 грудня, Миколай приносить їх дітям і кладе їх під подушку.

Прообрази Святого Миколая існують і в інших країнах світу: Мікулаш (Чехія і Угорщина), Дедик Мраз (Словенія), Єжишек (Словаччина), Йоулупуккі (Фінляндія), Юленіссен (Норвегія), Ніколяус (Німеччина) та інші.

У Європі свято Миколая Чудотворця відзначають 6 грудня. Цього дня католики всього світу вшановують пам'ять покровителя дітей і мандрівників.

Німеччина

У день Святого Миколая німецька дітвора перш ніж відправитися в ліжечка, розвішує по всьому будинку спеціальні черевички Nikolaus або шкарпеточки, в які Святий Миколай неодмінно покладе якийсь подарунок. Але подарунок залежатиме від того, як добре дитина поводилося протягом року. Якщо ж вона була неслухняна, то вранці маленький пустун у шкапетці може знайти лише гілочку дерева. Саме тому в очікуванні свята діти намагаються бути слухняними, щоб Святий Миколай обов'язково приніс їм подарунок!

Італія

Є на острові Сардинія невелике містечко Сассирі. Його покровителем вважається Микола Чудотворець, тому й головне свято міста припадає на 6 грудня. Уже багато років у Сассирі існує хороша традиція з назвою Rito delle nubili. Полягає вона в тому, що протягом усього дня у день Святого Миколая молодим нареченим дарують подарунки.

Албанія

В Албанії день Святого Миколая більше відомий, як свято Ніколи Зимового. Албанці починають його відзначати ввечері 5 грудня та святкують весь день 6 грудня. У переддень свята люди в оселях запалюють свічки та постяться до півночі. А потім на стіл подається смажене ягня або свинина. Починається святкова трапеза, і люди говорять одне одному такі слова: «Нехай ніч Святого Миколая допоможе тобі!».

Франція

Святий Микола Чудотворець вважається покровителем Лотарингії, і саме в цій області Франції день Святого Миколая святкують особливо активно. Більше того, це офіційне свято регіону. У маленькому містечку Ніколя-Де-Пор день Святого Миколая святкується дуже незвичайно. Увечері з центру міста виходить святкова процесія та рухається головними вулицями, супроводжувана фанфарами. На чолі процесії йде білобородий старець - Святий Миколай. А супроводжує його привид із різками в руках, щоб побити неслухняних дітей. А після покарання пустунів привид забирає їх із собою в мішок.

Тож і у Франції вся дітвора напередодні свята поводиться дуже добре, щоб одержати від Святого Миколая солодощі.

Нідерланди

У Нідерландах дітям вручають подарунки у переддень дня Святого Миколая, 5 грудня. Але підготовка до свята починається задовго до цього.
За кілька днів до 5 грудня Святий Миколай припливає до Нідерландів на пароплаві. У ці дні дітвора акуратно розставляє своє взуття в будинку перед димоходом, каміном або, якщо цього всього немає, перед вхідними дверима. Цей процес неодмінно супроводжується співом спеціальних пісеньок для Святого Миколая. Зазвичай, у взуття кладуть морквину або трохи сіна, щоб погодувати коня Святого Миколая на ім'я Амеріго. А вранці наступного дня діти знаходять у своєму взутті різні подарунки: шоколадні монетки, мармелад, маленьку іграшку. Отака подяка за те, що почастували Амеріго.

Дарувати любов один одному - це благо, що дав нам Господь, а навчив це робити Святий Миколай. Отож, вітаймо святого чудотворця, щиро дякуймо йому за допомогу і підтримку в житті. І нехай Святий Миколай неодмінно відвідає і наш дім!


Наші канали в соц. мережах:
Переглядів: 799
Рекомендовані статті

Коментарів ще не додавалось!

Залишити коментар

Ім'я: 




Архів


Травень
2024
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

РЕКЛАМА



ФОТОНОВИНИ


ФК «Карпати» нестандартно презентували нову форму та оголосили титульного спонсора – бренд «Львівське»

ВІДЕОНОВИНИ


Яку небезпеку несе генератор?
<p>
	<span style="color: rgb(15, 15, 15); font-family: Roboto, Arial, sans-serif; font-size: 14px; white-space: pre-wrap; background-color: rgba(0, 0, 0, 0.05);">Часто замінниками центрального електропостачання стають генератори, а обігрівачами приміщення - газові прилади. Поряд з тим, такі речі несуть в собі ряд потенційних ризиків. Про них розповів Богдан Левицький, лікар з гігієни праці відділу досліджень фізичних та хімічних факторів ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України".</span></p>

РОЗСИЛКА НОВИН



все для підприємців, роботодавців та орендарців